You are currently viewing Gittan – lichen och cancer i munbotten

Gittan – lichen och cancer i munbotten

Gittan – lichen och cancer i munbotten. Jag hade sedan drygt 10 år haft lichen i munnen. (Lichen är en kronisk inflammatorisk hud- och slemhinnesjukdom, som i vissa fall endast finns i munhålan och då oftast ser ut som en vit beläggning eller små sår.) Jag fick kortison att skölja med och hade det väl hyfsat under kontroll. På våren 2017 pratade jag med min vanliga tandläkare om det inte kunde finnas nåt mer effektivt.”

Hon visste inte men skickade en remiss till käkkirurgen. När jag kom dit ville tandläkaren kolla upp ordentligt och tog en biopsi. Fick svar att det var cellförändringar. Jag i min enfald reagerade inte särskilt mycket på det. Då min tandläkare på käkkirurgen skulle gå i pension så fick jag en ny. Han kollade upp mig igen. I juni fick jag reda på att det var grava cellförändringar. Jag var på kontroller i tid och otid.

Nya biopsier togs och i september kom domen – Munbottencancer. Då var jag 56 år. I oktober gjordes två operationer. De tog en bit av tungan. Inga fler åtgärder behövdes och jag andades ut. Jag hade undkommit med blotta förskräckelsen, trodde jag. Men nej – så var det inte. På sommaren 2018 fick jag värk i käken och svårt att svälja. Det blev nya prover och röntgen. De trodde det var en vätskefylld systa som var problemet. I slutet på oktober skulle den punkteras. När läkaren pratade med mig efteråt hade hon sett nåt långt in i munnen tagit prov och skickat på snabbsvar. Det var en fredag. På onsdagen veckan efter kom samtalet. Ta med dig någon och kom hit. Så då kom domen.
Ny operation i slutet på november.

Då klöv de hakan tog bort alla tänder i underkäken på höger sida. Halva tungan och jag fick en lambå från underarmen. Att vakna upp från den operationen var hemskt. Men jag kämpade mig tillbaka relativt snabbt. Jag var tillbaka i jobb redan i mars. Jag fick full stråldos och kom lindrigt undan där. Tappade smak och fick ett rejält brännsår. Men jag mådde efter omständigheterna bra. Så gick tiden och jag tyckte ändå att allt funkade bra. Jag kunde äta det mesta. Var på kontoller och allt verkade bra.

Tills våren 2019. Då fick jag värk igen. Då var läkarna inte riktigt så lyhörda. Jag fick påtala vid varje besök om min värk. Men jag var ständigt på kontroller på käkkirurgen. Så togs det nya biopsier på hösten. Och tre tänder i överkäken mådde inte bra. Så de togs bort och skickades på analys. Och ja. Det var tillbaka. Nu i överkäken. I början på december blev det operation. Alla tänder i överkäken och en bit i gommen. Den operationen var inte lika omfattande men mer psykiskt påfrestande.


Nu har jag en gomplatta har svårt att gapa så jag äter bara mat hemma med familj och med de närmsta vännerna.
Jag har väldigt svårt att få i mig mat. Så tack och lov för näringsdrycker. Min resa har varit och är jobbig fortfarande. Men under hela tiden har jag blivit tagen på allvar. Blivit lyssnad på och väl bemött av all personal jag stött på. Jag kommer inte få några nya tänder för det är aldeles för mycket ärrvävnad och trångt. Det har jag förlikat mig med även om det är jobbigt.

Jag behandlas i Jönköping men operationerna är gjorda i Linköping.

Hösten 2021 fick jag nya cellförändringar. Det visade sig vara tonsillcancer med spridning i lymfkörtlar på halsen. Jag har fått strålbehandling igen och det har varit smärtsamt och tufft. Men nu är behandlingen avslutad sen tre veckor tillbaka och jag försöker återhämta mig. Jag mår bättre nu och börjar få tillbaks min energi.

Hör gärna av dig om du är intresserad av min historia och vill veta mer.

Mvh
Gittan Thorstensson
gittanth@gmail.com

Lämna ett svar