You are currently viewing Johan – cancer i hårda gommen, lungcancer

Johan – cancer i hårda gommen, lungcancer

Jag var 39 år när jag fick min diagnos elakartad tumör i hårda gommen – C050. 

I slutet av november 2020 började jag känna en liten ärta/knuta i gommen. Bokade tid hos min tandläkare som tittade på knutan som då bokade akuttid hos käkkirurgen i Helsingborg. De tog vävnadsprov och 4 dagar senare fick jag komma tillbaka och fick diagnosen. Därefter var det massor av tester och röntgen. Redan då kunde man se en prick på lungan som var 1*1mm, läkarna var sa att det är till 99 % ärr från någon lunginflammation.

Lambå


I mellandagarna 2020 gjorde man min stora operation i Lund. https://vard.skane.se/skanes-universitetssjukhus-sus/ De tog en del av min högra skuldra på ryggen, både ben och muskler för att bygga upp lambån (vävnad som flyttas för att rekonstruera ett ställe där man tagit bort delar från kroppen) till gommen i övre käken.
Det var väldigt kaos på IVA i Lund då det var fullt och jag var den enda av 50 patienter som inte var där pga Covid. Första två dygnen bodde jag på ett sjuksköterskerum för att inte bli smittad innan jag skulle hamna på rätt avdelning.StrålbehandlingEfter 10 dagar fick jag åka hem och hade 3 månaders läkning – och sedan så följde 30 omgångar strålning på våren 2021 av mun och hals. Så extremt tufft med alla sår i munnen under tiden. Och under 8 veckor kunde jag inte äta utan fick ha en slang i näsan och få flytande näring.

I juni 2021 gjorde jag min första röntgen sedan 2020 i december. Det tog så lång tid för om man röntgar en person som nyligen strålats blir det inga bra resultat, det är för mycket ärr och så i det området. Specialistteamet inom det här området i Lund kunde nu se att det fanns 2 prickar i lungorna som båda var cirka 1*2mm. Prickarna var så små att man inte kunde ta prover på de. I augusti 2021 gjordes ytterligare en ny röntgen. Då hade en av prickarna på lungorna försvunnit och två nya tillkommit och den största av de tre var 5mm. I samband med det mötet så sa läkarna att de kommer erbjuda mig behandlingen immunterapi. https://www.cancerfonden.se/om-cancer/behandlingar/immunterapi

De berättade att immunterapi är en väldigt ny sorts behandling. Den hjälper cancerpatienter med väldigt olika resultat. Läkarna berättar att i mitt stadie, som är ett väldigt tidigt stadie av lungcancer, så är chansen att det försvinner 25%, cancern blir bromsad 25% eller att det tyvärr inte blir önskat resultat 50%.

Först så skulle jag få fyra kombinationsbehandlingar med Opdivo (nivolumab) och Yervoy (ipilimumab) immunterapi med 3 veckors intervall och sen singeldoser med 4 veckors intervall under två år. I november 2021, efter tredje dosen kombinerad immunterapi, blev jag väldigt dålig.

Min fru sa att ”du ser inte alls kry ut”. Hon ringde då avdelningen i Lund där man får immunterapin. Dagen efter åkte jag till Lund och de tog massor av prover. Väldigt många värden var dåliga. Till exempel hade både levern och bukspottkörteln växt och jag hade extremt ont i både armbågarna. De bromsade då min behandling med kortison via dropp och armbågarna behandlades med varsin spruta kortison. Jag trodde att jag skulle vara på sjukhuset ett par dagar, men det blev fem veckor. Min immunterapibehandling blev pausad och många värden har blivit mycket bättre idag.

De gjorde då även en röntgen på hela kroppen under tiden jag var inlagd på avdelningen i Lund. Jag träffade en läkare från avdelningen torsdagen den 2 december 2021 och fick svaret på röntgen. Han sa att jag var fri från all cancer. Immunterapin har fungerat och gjort vad den skulle.

Lyckan är extrem när man får höra de orden!


Och en bra sak till: 

I samband med den stora operationen av gommen i December 2020 var de tvungna att ta bort alla tänder uppe i höger käke. Men nu innan jul ringde käkkirurgen i Lund mig och berättade att jag ska få tillbaka 5 tänder på höger sida där jag är opererad i gommen. I samband med att jag skulle strålas drog de även ut en inflammerad tand på den andra sidan i underkäken. Den skulle de också sätta tillbaka, men den kommer jag att få betala själv. Start i januari/februari 2022. Först sätter man stiften i käken och så ska jag ligga i tryckkammaren en månad 1 timme om dagen och fem månader senare sätter de tillbaka tänderna och sedan tryckkammare i en månad 1 timme om dagen igen. Tryckkammaren behövs för att min blodcirkulation i käken är så dålig efter stålningen mot mun och hals.

Nu i januari påbörjade jag också en behandling med akupunktur. Meningen är att det ska försöka få igång min saliv mer. Jag ska först gå 10 gånger à 2 gånger i veckan. Om det blir önskat resultat att saliven ökar så kommer jag behandlas ytterligare 14 gånger. Det är min tandhygienist som skickat remiss.

Det här är alltså i en drömvärld om allt går bra. Jag vet efter allt jag varit med om att mycket kan ändras på vägen men just nu är jag väldigt lättad och glad över att allt gått så bra! 

Johan

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Sara

  skönt att läsa att det gått så bra för dig.
  Jag genomgick oxå strålning mot munnen våren 2021 pga tungcancer. Min tandhygienist har pratat om akupunktur men det är inget vi gått vidare med. Tänkte höra hur det går för dig, märker du någon förbättring?

  1. mimmi2767

   Hej.
   Johan håller på med sin behandling och svarar senare när han vet hur resultatet blir.

   Här är en länk till vår stödgrupp för mun&halscancerpatienter och deras anhöriga på Facebook – https://www.facebook.com/groups/1055935614438452/
   Där är det över 300 medlemmar som stöttar och tipsar varandra. Du får gärna vara med där och höra med de andra vad de fått för hjälp.

   Mvh

   Marie

  2. Johan

   Hej! Jag märker stor förändring. Så det tycker jag du ska försöka få till. Jag får det en gång i veckan

Lämna ett svar