You are currently viewing Björn med fru Britt-Marie – cancer i struphuvudet, laryngektomerad

Björn med fru Britt-Marie – cancer i struphuvudet, laryngektomerad

I slutet av augusti 2012 sökte jag husläkare p g a att jag känt mig dålig under sommaren med bl.a. halsont och heshet. När jag till slut sökte vård var jag jättedålig och kände mig nästan svimfärdig. På vårdcentralen tog de prover och jag blev snabbt remitterad vidare till Danderyds Sjukhus för röntgen och de skickade mig direkt vidare till Öron-, näs- och halskliniken på Karolinska Sjukhuset (KS). Där konstaterades cancer i halsen och 10 dagar senare opererades jag för epitelcellscancer i struphuvudet, med metastas i lymfkörtel, av Dr Bertil Lundberg. Jag blev laryngektomerad dvs de tog bort struphuvud och stämband och jag fick ett andningshål, en ventil, i halsen. Allt gick väldigt fort och både jag och min hustru var chockade och vi minns inte allt från den här tiden. Vi fick i samband med operationen träffa en man som genomgått samma sak och lärt sig tala genom att pressa luft genom ventilen i halsen till matstrupen som används som resonanslåda. Även hans hustru var med på mötet. Det tyckte både jag och min hustru var väldigt värdefullt och hoppingivande och det gav oss en uppfattning av vad som väntade.

Efter ett par veckor på sjukhus med droppställning fick jag senare en PEG i magen för att få i mig näring. Jag är glad att jag hade min hustru som hjälpte till med det mesta och barn som stöttade mig. Jag hade konstigt nog inte speciellt ont efter operationen I början fick jag kommunicera med block o penna och efter några veckor fick jag träffa en talpedagog för att lära mig tala med ventilen. Jag lyckades få fram ”jag är Björn” – det kändes mycket bra. Sedan fick jag genomgå 36 strålbehandlingar + ett antal cellgiftsbehandlingar och det var en tuff tid. Jag hade dock nära till KS/Radiumhemmet eftersom vi då bodde i Danderyd och min fru skjutsade mig vilket var väldigt skönt.

Vår son insjuknade ungefär samtidigt i lungcancer men tyvärr avled han i maj 2013. Även min mor avled denna vår. Så det var mycket sorg och bekymmer detta år. Jag drabbades även av prostatacancer med strålbehandling ett par år senare. Men i stort sett mår jag bra. Jag haft ett ganska bra liv trots det jag varit med om, om än lite begränsat. Vi har gjort flera utlandsresor och jag kan äta och dricka utan större problem. På senare tid (sista halvåret) har jag fått vissa sväljningsbesvär med ibland helt stopp. Utreds nu på KS för detta.

Kommentar från Britt-Marie, Björns hustru:

Jag vill gärna göra ett inlägg om vår cancerresa. Jag har hela tiden känt mig lite utanför – ingen i vården har tagit kontakt med mig och frågat mig om hur allt fungerade hemma eller hur jag mådde eller hur vi tog oss igenom detta. Jag tycker att vården på nåt sett skulle vara mer aktiv med efterrehabilitering för att ha fått Björn mer aktiverad med t ex sjukgymnastik eller annan aktivering, eller att någon i vården åtminstone någon gång frågat mig hur Björn klarade sig hemma. Jag var ju med vid alla läkarbesök men man vände dig aldrig till mig. Men i övrigt är vi mycket nöjda med all sjukvård och omhändertagande av all trevlig och duktig personal på KS.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Björn Lantz

    Hej, intressant att läsa om din upplevelse Björn och din rehab. Jag har genomgått motsvarande laryngektomioperation och har en liknande initial historia som din om än något mindre dramatisk då jag inte är strålbehandlad eller fått cellgifter. Jag måste få berätta att jag som patient på US i Linköping med min läkare Crina Unguras fått ett helt fantastiskt bemötande. Allt ifrån operationen som jag genomgick för snart ett år sedan (25 aug-20) till min pågående rehab. Crina (ansvarig läkare), Sharbel (läkare), Julia (logoped) Per (patientombud) och hela personalen (Martina min kontaktsjuksköterska) ÖNH-avdelningen har varit helt fantastiska. Min hustru Iréne får alltid följa med på återbesök, känner vårdpersonalen lika bra som mig och kan ställa frågor för att kunna hjälpa mig på bästa sätt. Vi är väldigt nöjda. Jag har också bra kondition då jag går mycket, spelar golf, arbetar i trädgården och med huset, försöker vara rörlig så mycket som är möjligt under dagen, känner inga direkta begränsningar i mitt liv. Vad som dock irriterar en hel del i vardagen är stor slemproduktion som jag fått hjälp med att både analysera och behandla, det pågår för närvarande.

Lämna ett svar