You are currently viewing Bakgrund
Fotograf: Marie Robertsson

Bakgrund

Jag drabbades av tungcancer 1989 när jag var 22 år gammal. Det var skivepitelcancer https://www.cancerfonden.se/om-cancer/cancersjukdomar/skivepitelcancer och tumören var ca 8 mm. Jag opererades och strålbehandlades på Öron-, näs-, och halskliniken på Karolinska Sjukhuset och Radiumhemmet i Stockholm. https://www.karolinska.se/om-oss/hitta-till-karolinska/karolinska-solna/ Jag fick genomgå en stor operation då halva tungan togs bort samt fick max dos strålbehandling där strålfältet låg över ungefär ¼ av huvudet från mitten av örat på höger sida ner till bröstbenet.

Röster i Radio och TV

För mig var operationen det klart jobbigaste – dels pga att jag hade en trachealkanyl i halsen för att kunna andas och dels för att jag fick en svår infektion i operationssåret vilket var väldigt tufft och som gjorde att jag låg på sjukhus i en månad efter operationen. Strålbehandlingen var lindrigare för mig – jag fick visserligen brännskador i mun och hals och kunde inte äta efter några veckors strålbehandling så jag fick ha en sond i näsan ett tag för att få i mig näring, men det var inte så jobbigt för mig ändå eftersom jag fick bra hjälp av personalen på Radiumhemmet med smärtlindring och näring.

Under alla år har jag varit med om mycket med min hälsa kopplat till sena effekter av strålbehandlingen. Alltifrån nervsmärtor, röstproblem, infektioner i bihålor och käkar till sår i munnen. Men jag mår bra nu.
På så sätt har jag lärt mig mycket om mun&halscancer och hur sjukvården fungerar för oss som drabbats och även lärt känna mycket patienter och vårdpersonal över hela Sverige.

Det rehabiliteringsprojekt som vi genomförde åt Mun- och Halscancerförbundet 2015 – 2019 i samarbete med Regionalt Cancercentrum Stockholm – Gotland visade att rehabiliteringen för våra patientgrupper är väldigt bristfällig. Patienter och närstående blir i stort sett lämnade ensamma med de fysiska och psykiska biverkningar de fått efter cancerbehandlingarna när de kliver ut från sjukhuset.

Den här bloggen är tänkt att vara ett stöd för våra patientgrupper och deras närstående samt för vårdpersonal som inte är vana att träffa patienter som haft mun- eller halscancer. Bloggen kommer att uppdateras kontinuerligt med olika patientberättelser och information om mun&halscancer mm.

I de korta videosekvenserna nedan beskriver jag själv hur jag upptäckte tumören på tungan och kirurgen på Karolinska Sjukhuset som opererade mig, Lennart Mendel, berättar hur han gjorde operationen. Filmerna är gjorda 2 år efter cancerbehandlingen då jag var 24 år. (Ur Medix, Om unga och cancer, SVT 1991.)

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Tord Larsson

    Jag återkommer

Lämna ett svar