You are currently viewing Sofia – Spottkörtelcancer

Sofia – Spottkörtelcancer

Hej igen!

Det har varit lite tyst från mig den senaste tiden. Jag har tyvärr inte mått så bra.

Den här jävla cancern alltså…

Röntgen

Via datortomografi (CT) och magnetröntgen (MR) fick jag förra veckan reda på att en metastas (dottertumör) som sitter mellan 2 ryggkotor har börjat trycka på en nerv. Det har orsakat mig hemska smärtor, och jag har inte kunnat sova mer än i 5 minuters intervaller på natten under 1 månads tid. Nej jag överdriver inte, det är tyvärr helt sant.

Smärtan har varit som värst när jag ligger ner. Blixtrande, stegrande, riktigt skarp smärta i rygg, mage, höft, och höger ben. Att sätta sig upp och inte kunna hålla tillbaka tårarna varje natt för att hela situationen känns så ohållbar, och för att ingen smärtlindring hjälper, det är inget jag önskar på någon människa.

Jag skriver inte det här för att ni ska tycka synd om mig, eller för att jag vill ha medlidande. Jag skriver det här för jag vill att ni ska veta hur det faktiskt kan se ut att leva med en cancer som blivit kronisk. Många känner till begreppet, men få förstår vad det faktiskt innebär.

Om cancer

”Vanlig” cancer, eller låt oss säga behandlingsbar cancer, kan vara precis lika hemsk. Dessa människor går igenom samma smärtor, samma behandlingar och samma helvete. Det är därför forskningen är så otroligt viktig. För att minska våra smärtor, öka vår livskvalité, och förhoppningsvis, en dag, hitta någonting som botar även min typ av cancer. 

När cancern är behandlingsbar, i syfte att bota, då går det att på något sätt hålla fast vid ljuset på andra sidan behandlingar och smärta. ”Det är ett helvete nu men jag kommer bli bättre”. Till och med sjukhuspersonalen ger dig det hoppet då. Det finns inte för mig. Eller för andra kroniker, speciellt inte från sjukhuspersonal.

Livet efteråt

Återfallsrädsla, ångest, och allt vad det innebär finns såklart med en cancer patient oavsett om den kan bli ”frisk” eller inte. Jag säger ”frisk”, för även om din cancer är behandlingsbar och du överlever, så blir man aldrig riktigt frisk från cancer. Men man kastas ändå ut i livet igen och förväntas leva som innan sjukdomen. Det är inte hållbart.

Just nu är jag inlagd på sjukhuset i Västerås sedan några dagar tillbaka. Feber, smärta, och en kraftig infektion i kroppen är anledningen till att jag hamnat här. Nu hoppas jag på att snart få komma hem.

Som jag skrev tidigare. Nästan alla känner till begreppet cancer, men få, om du inte upplevt det själv, vet vad det faktiskt innebär.

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Lisen

    … Usch fy och f…n för att fina Du ska behöva genomlida detta. Fina goa Du. Att säga nå tröstande till Dig känns ju bara patetiskt när man själv är skonad än så länge från denna helvetes sjukdom.. jag säger än så länge för jag tycker att den attackerar var o varannan människa nu för tiden.. Men jag gläds med dig..för jag ser att du är , försöker vara positiv.. o jag själv tror att det gör mycket med en människa. Må så gott Du kan och hoppas du snart får lämna sjukhuset. Pussa på vovven❤❤. Kraaaam

Lämna ett svar