You are currently viewing Tord – Cancer på stämbanden,  laryngektomerad

Tord – Cancer på stämbanden, laryngektomerad

Jag var 40 år när allt började hösten 1986. Jag bodde då i Sollentuna utanför Stockholm. Jag blev hes och gick till vårdcentralen där jag blev ordinerad röstvila och sjukskrevs en vecka. Men hesheten gick inte över så då remitterades jag till en Öron-, näs- och hals läkare (ÖNH läkare) där de konstaterade en tumör på stämbandet. Jag fick en remiss till Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset i Stockholm där strålbehandlingen över halsen påbörjades i November 1986.

Jag arbetade då som asfaltarbetare i Stockholm stad och hade en bra arbetsgivare så jag fick byta arbete och hamnade på kontoret på asfaltverket i stället vilket var bra för där började jag tidigt på morgonen så att jag kunde gå på strålning på eftermiddagen – och då behövde jag inte ta ledigt. Jag strålbehandlades varannan dag fram till slutet av januari och jag strålades 35 ggr. Var inte sjukskriven något men fick brännskador på in och utsidan av halsen.

Sen var det bara jobba vidare. Problemen jag hade var att det var svårt att dricka kall mjölk och juice. Sen var jag klar och fick gå på kontroller hos ÖNH läkare på Karolinska med jämna mellanrum. Med bra arbetsgivare så blev jag tjänsteman på kuppen i olika roller för jag kunde inte ha mitt gamla jobb som asfaltsläggare. 

Allt såg bra ut fram till hösten 2011 när jag åter blev hes och sökte hjälp för det på Vårdcentralen i Uppsala, där jag bodde då, och där fick jag till svar att om det inte gick över så skulle jag återkomma efter att jag provat med några Magnecyl….

Under våren 2012 hade det inte blivit bättre så då sökte jag på nytt och blev skickad till Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Där blev det full fart! Jag träffade överläkare Tomas Ekberg på ÖNH kliniken där och då tog det bara ca 1,5 vecka så blev jag opererad. Det var cancer på stämbanden igen och då tog man bort struphuvudet dvs jag blev laryngektomerad. Som ni ser på bilden nedan sker all andning via öppningen i halsen, stomat, efter operationen.

Laryngektomi


Efter operation var det lite stökigt ett tag med slangar och dylikt men det gick över ganska fort med hjälp av logoped Sofia Ö som gjorde ett fantastiskt jobb med en tyst patient som inte kunde prata alls i början.

Jag lärde mig att prata bra även om det var svårt i början. Jag pratar med talventil. https://www.atosmedical.se/support/speaking-with-a-voice-prosthesis/Sedan c:a 8 år tillbaks byter jag talventil var 3-4 månad med tillhörande kontroll på Akademiska Sjukhuset i Uppsala och lite justering av stormat (hålet i halsen) som krymper lite ibland. På senare tid har det börjar läcka lite mer men ska nog byta till en mindre väntil nästa gång.

Annars har jag klarat mej ganska bra trots allt !! Det enda problemet jag har är att blåsa ut ett ljus. Det får jag leva med !!!! 

En hälsning från en som klarat sej BRA.

Tord L 

Lämna ett svar